Den nyrestaurerte aulaen på Universitetet i Bergen, med den spesialtegnede stolen “Bergen”. 

Bergen-stolen

Med klassisismen i ryggen

Det er svært sjelden det avholdes møbeldesign­konkurranser ­i Norge, men ­Universitetet i ­Bergen ville ha noe ­spesielt til sin nyrestaurerte aula.


“Bergen” i hud. 

“Bergen” i hud. 

“Bergen” with leather upholstery.

Øverst til venstre: Plan. Over: Oppriss forfra. Til høyre: Snitt A-A. Øverst til høyre: Aksonometri. Mål i mm. 

Øverst til venstre: Plan. Over: Oppriss forfra. Til høyre: Snitt A-A. Øverst til høyre: Aksonometri. Mål i mm. 

Left, top: Plan. Above: Front elevation. Right: Section A-A. Right, top: Axonometric. All dimensions are in millimetres.

Til aulaens kafé ble det også produsert en stol og en barstol i svartlasert eik. 

Til aulaens kafé ble det også produsert en stol og en barstol i svartlasert eik. 

A chair and barstool in black oak veneer were produced for the auditorium café.

 
Den opprinnelige ideen var basert på en inversjon av den klassiske Louis XV-stolen med oval rygg. 

Den opprinnelige ideen var basert på en inversjon av den klassiske Louis XV-stolen med oval rygg. 

The original idea was based on the classic Louis XV chair with its oval back.

Ideen til “Bergen” er inspirert av de nyklassisistiske buevinduene.  Foto: fra konseptvideo, vimeo.com/98008935
Foto: fra konseptvideo, vimeo.com/98008935

Ideen til “Bergen” er inspirert av de nyklassisistiske buevinduene. 

The idea for “Bergen” was inspired by the neoclassical arched windows.

Ideen til “Bergen” er inspirert av de nyklassisistiske buevinduene.  Foto: fra konseptvideo, vimeo.com/98008935
Foto: fra konseptvideo, vimeo.com/98008935

Ideen til “Bergen” er inspirert av de nyklassisistiske buevinduene. 

The idea for “Bergen” was inspired by the neoclassical arched windows.

Ideen til “Bergen” er inspirert av de nyklassisistiske buevinduene.  Foto: fra konseptvideo, vimeo.com/98008935
Foto: fra konseptvideo, vimeo.com/98008935

Ideen til “Bergen” er inspirert av de nyklassisistiske buevinduene. 

The idea for “Bergen” was inspired by the neoclassical arched windows.

Foto: Film av Christian Nerdum, https://vimeo.com/98008935

Ideen til “Bergen” er inspirert av de nyklassisistiske buevinduene. 

The idea for “Bergen” was inspired by the neoclassical arched windows.

 
Buevindu under restaurering. 

Buevindu under restaurering. 

Arched window during restoration.

Den nyrestaurerte aulaen på Universitetet i Bergen, med den spesialtegnede stolen “Bergen”. 

Den nyrestaurerte aulaen på Universitetet i Bergen, med den spesialtegnede stolen “Bergen”. 

The newly restored auditorium at the University of Bergen, with the specially designed “Bergen” chair.

Universitetsaulaen ligger i den nyoppussede sørfløyen av Naturhistorisk museum. ­­

Universitetsaulaen ligger i den nyoppussede sørfløyen av Naturhistorisk museum. ­­

The auditorium is in the south wing of the Natural History Museum.

Designerens beskrivelse:
Av Hallgeir Homstvedt

I 2014 inviterte Universitetet i Bergen 10 designere til å komme med forslag til en spesialtegnet stol til den nyrestaurerte aulaen. Konseptet ”Lui”, som ble til stolen “Bergen”, ble kåret som vinnerprosjekt.

Lui er en moderne tolkning av den klassiske Louis XV-stolen med sin ovale rygg og kvadratiske sete, men her er formene brukt motsatt. På samme måte som i den renoverte aulaen, hvor hovedgrepene i den nyklassiske arkitekturen er bevart og oppdatert, er utformingen av Lui en forenkling av et klassisk motiv. Spesielt de fremtredende buede vinduene i aulaen har vært en viktig inspirasjon i prosessen. Disse vinduenes enkle geometriske former er dominerende i opplevelsen av rommene, og gjenspeiles i Luis utforming.

“Produksjonsmessig var målet å tegne en ergonomisk, allsidig stol.”

Det runde setet og den rette og mer formelle ryggen skal fremstå som om de flyter i luften, med kun ett tangeringspunkt. Når stolene rekkekobles tegner de rektangulære ryggene rette linjer i rommet. Siden aulaen hovedsakelig skal romme store arrangementer, har fokuset vært å tegne en stol som gir et ryddig helhetsbilde. Sett fra brukerens perspektiv danner det runde setet en personlig sone som bryter opp de lange rekkene. Aulaen skal både fungere som auditorium for 400 mennesker og raskt kunne ommøbleres til en middag for 100. 

Produksjonsmessig var målet å tegne en ergonomisk, allsidig stol, en forening mellom elementer fra nyklassisk arkitektur og moderne møbelproduksjon, hvor stabling og rekkekobling er optimalisert. For at den nye aulaen skal kunne utnyttes til det fulle, er Lui designet for å være arealeeffektiv både i bruk og i lagring.

Aulaversjonen av stolen er tegnet med boltunderstell i stål, som erfaringsmessig gir best stabling og minimerer det totale volumet på stolen. Styrken og stabiliteten i stolen kommer fra en skjult metallbøyle som er frest inn i underkant av ryggen. Denne låser posisjonen på sete og rygg gjennom å binde understellet til en sluttet form.

For en stol som skal stå i en aula er akustiske egenskaper viktige. Stolen har sete og rygg i tre, kledd med tekstil og skum. Dette er materialer som er gode lydabsorbenter for høyfrekvente lydbølger mens kjernen i stolen bremser lavfrekvente lydbølger. 

English Summary
Bergen chair

Design: Hallgeir Homstvedt

In 2014, the University of Bergen invited 10 designers to propose a chair design for the newly renovated university auditorium. Designer Hallgeir Homstvedt won with the concept “Lui”, based on an inversion of the classic Louis-XV oval-backed chair, inspired by the arched windows in the restored space. The rectangular backs unify the seat rows, while the round seats mark the individual places. The stackable chair allows quick rearrangement from a 400-seat concert to a 100-seat formal dinner.

The chair is now being produced as the “Bergen” chair by Offecct.

Bergen-stolen
Publisert på nett 20. februar 2017. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 1 – 2017. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.