Innsiderommet.

Inverted House

Det vrengte huset

“House for Enjoying the Harsh Cold”: I det vrengte huset har teamet fra AHO minimalisert det oppvarmede arealet og omgitt det med en sekvens av utvendige rom, hvert av dem med sine kvaliteter og sitt unike mikroklima.


Luftfoto av det ferdige huset. 

Luftfoto av det ferdige huset. 

Aerial photo of the finished house.

Inverted House med hagerommet. 

Inverted House med hagerommet. 

Inverted House with the Garden Room. 

Inngangen til Innsiderommet, som ser rett inn til det innvendige ildstedet. 

Inngangen til Innsiderommet, som ser rett inn til det innvendige ildstedet. 

Entrance to the Indoor Room, looking straight into the indoor fireplace.

 Innsiderommet.

 Innsiderommet.

Indoor Room.

Utvendig soveplass til høyre, med hagerommet bak.

Utvendig soveplass til høyre, med hagerommet bak.

Outside bedroom to the right, with the Garden Room in the background.

Utsiderommet med bord, og utekjøkkenet til venstre. 

Utsiderommet med bord, og utekjøkkenet til venstre. 

Outdoor room with table, and outdoor kitchen to the left.

 
Insiderommet med sovebenk. 

Insiderommet med sovebenk. 

Inside Room with sleeping bench.

 
Inverted House
 
Takdetalj.

Takdetalj.

Roof detail.

Inverted House
Inverted House
AHO-teamet arbeider i Tokyo.

AHO-teamet arbeider i Tokyo.

The AHO team at work in Tokyo.

Under bygging. 

Under bygging. 

During construction.

Under bygging. 

Under bygging. 

During construction.

Situasjonsplan. 

Situasjonsplan. 

Siteplan

Plan og takkonstruksjon. A. Hagerommet, B. Utsiderommet, C. Rom for matlaging, D. Innsiderommet, 1. Ildsted 2. Sovebenk, 3. Varmt bad på utsiden, 4. Soverom på utsiden.

Plan og takkonstruksjon. A. Hagerommet, B. Utsiderommet, C. Rom for matlaging, D. Innsiderommet, 1. Ildsted 2. Sovebenk, 3. Varmt bad på utsiden, 4. Soverom på utsiden.

Plan and roof structure. A. Garden Room, B. Outside Room, C. Room for Cooking, D. Inside Room, 1. fireplace, 2. sleeping bench, 3. outside hot bath, 4. outside bedroom.

Snitt

Snitt

Section

Snødiagrammer.

Snødiagrammer.

Snow drift diagrams. 

Soldiagrammer. Februar og Mai

Soldiagrammer. Februar og Mai

Sun path diagrams. February and may.

Arkitektens beskrivelse

I april 2015 ble et team fra AHO tildelt førstepremien i en arkitektkonkurranse arrangert av LIXIL JS Foundation, med tema ”House for Enjoying the Harsh Cold”. Resultatet, Inverted House, er et lite gjestehus, en slags ur-hytte, som er plassert i villmarken på den japanske øya Hokkaido. Huset er et forsøk på å reartikulere et bærekraftig forhold til naturen på en direkte måte, gjennom raffinerte arkitektoniske løsninger, og ved å maksimere de arkitektoniske elementenes effektivitet og ytelse. Bygningens konseptuelle og konstruktive direkthet er ment å forankre det i det ville landskapet, samtidig som det skal gi en forfinet opplevelse av å leve tett på naturen. Huset er en fortolkning av den tradisjonelle japanske arkitektoniske stilen Sukiya-zukuri, kombinert med skandinavisk nøysomhet, samtidig som det tar følelsen av nærhet til naturen ut i det ekstreme. Arkitekturen kan dermed bli et instrument som skal endre beboernes opplevelse av verden. 

“Inverted House trekker Hokkaidos barske vinteromgivelser inn i selve huset.”

Inverted House trekker Hokkaidos barske vinteromgivelser inn i selve huset, ved å minimalisere det oppvarmede arealet, og ved å skape en rekke sammenhengende utvendige rom med ulike arkitektoniske og mikroklimatiske kvaliteter. 

Utsiderommet er dekket av et stort, svakt skrånende tak som strekker seg mot landskapet rundt. I kontrast til dette er Innsiderommet mørkt og smalt, med utsikt mot snøen eller sommerblomstene i Hagerommet utenfor. Badet er gjemt nært opp mot det bratte taket, mens soveplattformen svever over snøen, med et tak som åpner seg mot himmelen. Komposisjonen er en romlig sekvens mellom inne og ute, med varierende avstand til naturen skapt av gulvhøyder og takvinkler. 

“Vi har sett for oss Inverted House som et instrument bestående av flere deler, heller enn noe som samles av ett dominerende konsept.”

Vi har sett for oss Inverted House som et instrument bestående av flere deler, heller enn noe som samles av ett dominerende konsept. Hver vegg og søyle og hvert gulv og tak har vært gjenstand for nøye vurderinger, både i forhold til proporsjoner og til bygningen som helhet, og i forhold til verden rundt. 

English Summary
Inverted House, Taiki-cho, Hokkaido, Japan

Architect: AHO Team og Kengo Kuma & Associates

In April of 2015, AHO Team from The Oslo School of Architecture and Design was awarded the first prize in an architectural competition hosted by the LIXIL JS Foundation. The theme of the competition was ‘House for Enjoying the Harsh Cold’. The outcome, The Inverted House, is a small -guesthouse retreat, a kind of ur-hut, in the wilderness of the Japanese island of Hokkaido.

The Inverted House brings the harshness of the winter environ-ment of Hokkaido into the house by minimalizing the heated interior and creating a series of interconnected sheltered exterior spaces with various architectonic and micro-climatic qualities, with varying distance to nature, created by floor heights and roof slopes.

Inverted House
Publisert på nett 24. april 2017. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 2 – 2017. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.