Hytta sett fra atkomstveien, glassfasaden åpner seg mot utsikten.

Hytte Norderhov

Nye steder på gammel tomt

Arkitekt:
Atelier Oslo

En liten prefabrikkert hytte følger terrenget og gir steder med sol og ly til alle sider.


Hytta og utsikten over Steinsfjorden.

Hytta og utsikten over Steinsfjorden.

The cabin and the view of the Steinsfjorden Lake.

 
Hytta sett fra atkomstveien, glassfasaden åpner seg mot utsikten.

Hytta sett fra atkomstveien, glassfasaden åpner seg mot utsikten.

The glazed façade opening south to the view.

 
Ildstedet er hyttas sentrale punkt. Soverommet bak.

Ildstedet er hyttas sentrale punkt. Soverommet bak.

The fire place is the focus of all interior spaces.

 
Rundt ildstedet erstattes kubbegulvet med marmorfliser.

Rundt ildstedet erstattes kubbegulvet med marmorfliser.

Around the fireplace, the wood block floor is replaced with marble tiles.

Hytta består av ett eneste rom, med flere fløyer som gir rom inne og lune kroker ute. Fra sittebenken mot kjøkkenet og utsikten nedenfor. 

Hytta består av ett eneste rom, med flere fløyer som gir rom inne og lune kroker ute. Fra sittebenken mot kjøkkenet og utsikten nedenfor. 

The cabin has just one large space, with internal and ­external nooks. View from the sitting area towards the kitchen and the view beyond.

Oppholdssonen der gulvet blir til benk.

Oppholdssonen der gulvet blir til benk.

Sitting area, where the floor becomes a bench.

 
Oppholdssonen der gulvet blir til benk.

Oppholdssonen der gulvet blir til benk.

Sitting area, where the floor becomes a bench.

 
Mot soverommet.

Mot soverommet.

Towards the bedroom.

 
Veggmontert LED-armatur med kuppel i blåst glass.

Veggmontert LED-armatur med kuppel i blåst glass.

Wallmounted LED fitting with blown glass cover.

Hytta sett fra nord.

Hytta sett fra nord.

North view.

Detalj av skiferkledningen.
 

Detalj av skiferkledningen.

Detail of the slate cladding.

Plan.

Plan.

Plan.

Snitt.

Snitt.

Section.

Utsnitt av arbeidstegning for 4 mm tykke kryssfinerplater for innvendig kledning.

Utsnitt av arbeidstegning for 4 mm tykke kryssfinerplater for innvendig kledning.

Part of the working drawing of cutting layouts for the internal 4 mm plywood sheets.

 
Aksonometri som viser tregulv, finérvegger og steintak.

Aksonometri som viser tregulv, finérvegger og steintak.

Exploded axonometric showing wood floor, plywood walls and stone roof.

 
Vertikale fasadedetaljer.

Vertikale fasadedetaljer.

Vertical façade details.

 
Horisontaldetalj av fasade.

Horisontaldetalj av fasade.

Horizontal façade detail.

Situasjonsmodell.

Situasjonsmodell.

Site model.

 
Den sydvendte glassfasaden i skumringen.

Den sydvendte glassfasaden i skumringen.

South-facing facade at dusk

Arkitektens beskrivelse

Hytta ligger i en bratt skråning med nyvunnet panoramautsikt over Steinsfjorden. For noen år siden ble skogen i skråningen foran den eksisterende hytta hogget ned av grunneieren, og tomtas kvaliteter endret seg drastisk. Eierne ønsket en erstatningshytte. Størrelse og plassering på tomten er lik den opp­rinnelige.

Stedet er vindutsatt og hytta er formet rundt flere uteplasser som gir ly og sol på ulike tider av døgnet. Interiøret er et sammenhengende åpent rom. De buede veggene, himlingene og gulvet, som følger stedets topografi, definerer ulike steder og deler planen inn i fire hovednivåer. Sprangene mellom nivåene danner ulike trapper, sitte- og ligge­steder. Hytta blir som et stort møbel. Faste elementer som kjøkkenbenk, baderomsbenk og seng er bygget inn i veggene og følger deres geometri. Oppbevaringsskap er skjult innenfor vegglivet. 

Ildstedet er plassert sentralt i hytta. Peiskappen henger fra taket, mens bålet er nedfelt i gulvet på adkomstnivået. Dette gir følelsen av et leirbål i landskapet som kan oppleves fra de ulike stedene i hytta. De store vindusfeltene i stue og spisedel er detaljert med tanke på at karmene skal være lite synlige fra innsiden, for å styrke kontakten med naturen og utsikten. Lyset endrer seg ­ettersom man beveger seg oppover i hytta til det mørkere sovestedet.

Hytta består hovedsakelig av prefabrikkerte elementer satt sammen på stedet. Den har ikke innlagt vann eller strøm, men solcellepaneler er integrert i beslaget rundt skorsteinen. Konstruksjonen er en prefabrikkert limtrekonstruksjon med en underdeling av Kerto konstruksjonsfiner. Kertoen er CNC-frest og definerer geometrien både utvendig og innvendig. Inn­vendig kledning er 4 mm bjørk kryssfiner. Gulvet er kubbegulv av bjørk. Rundt ildsted og våtsoner er det brukt marmor med samme geometri som kubbegulvet. Hytta er fundamentert med stålbolter boret ned i fjellet, og en mindre ringmur under midtparti/ildsted. Utvendig er vegger og tak kledd med 20 mm steinplater overlappende som et tradisjonelt vestlandspanel. Kledningen gir slektskap til hyttene i nærheten. 

English Summary

Cabin Norderhov, Hønefoss

Architects: Atelier Oslo AS

The project is located in Krokskogen ­forest, where the client wanted to replace an older cabin with a new structure of the same size in the same location. The new cabin forms a number of sheltered corners. The interior is one continuous open space, centred on the fireplace, with a floor that follows the slopes of the terrain to make steps, seats and benches. Other furnishings are built into and follow the geometry of the walls.

The cabin is built from prefabricated laminated plywood elements. The floor is birch woodblock. The external ­cladding is 20 mm sheets of black basalt, with dimensions in keeping with the surrounding cabins. It has no mains ­electricity or running water, but solar cells are integrated in the roof.

Hytte Norderhov
Publisert på nett 16. august 2016. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 5 – 2014. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.
Stikkord Hytter