Hytte Laksvatn i nordlyset. Foto: André Severin Johansen
Foto: André Severin Johansen

Hytte Laksvatn

Utsikt i alle retninger

I denne familiehytta i Troms er det soveplass til ni på 50 kvadratmeter, og utsikt til fjellene hele veien rundt.


 
Hytta er omgitt av skog, men har utsikt til fjellene i alle retninger.  Foto: Ivan Brodey

Hytta er omgitt av skog, men har utsikt til fjellene i alle retninger. 

The cabin is surrounded by forest, but has a view of the mountains all around.

Foto: Ivan Brodey
 
Oppholdsrommet. Den lille hytta har til sammen ni sengeplasser. Foto: Ivan Brodey

Oppholdsrommet. Den lille hytta har til sammen ni sengeplasser.

Living room. The minute cabin sleeps nine people.

Foto: Ivan Brodey
 
Utsikt fra sofabenken. Foto: Privat

Utsikt fra sofabenken.

View from the daybed.

Foto: Privat
 
Oppholdsrommet. Foto: Privat

Oppholdsrommet.

The living room.

Foto: Privat
 
Hytta har vinduer i alle retninger. Foto: Ivan Brodey

Hytta har vinduer i alle retninger.

The cabin has windows in all directions.

Foto: Ivan Brodey
 
Detaljsnitt gjennom yttervegg ved vindu. 

Detaljsnitt gjennom yttervegg ved vindu. 

Detail section through exterior wall at window.

Planer og snitt.

Planer og snitt.

Plans and sections.

 
Trappen opp til 2. etasje er en leider av tynne stålplater.  Foto: Ivan Brodey

Trappen opp til 2. etasje er en leider av tynne stålplater. 

The stair to the ­upper level is a ladder of thin steel plates.

Foto: Ivan Brodey
 
Reposet mellom soverommene er en gitterrist.  Foto: Ivan Brodey

Reposet mellom soverommene er en gitterrist. 

The landing between the ­bedrooms is a simple steel grille.

Foto: Ivan Brodey
Arkitektens beskrivelse

Tomten ligger innerst på Lyngen­halvøya i Troms, omgitt av et dramatisk fjellandskap. De nære omgivelsene er preget av tett skog, men topografien gjør at det allikevel er spektakulær fjellutsikt i nær sagt alle retninger. 

Det sto opprinnelig en hytte på tomten som ble bygget av familien i 1942, og som på grunn av omfattende råteskader var kondemnabel. Gammelhytta hadde noenlunde lik plassering og hovedform som den nye, med ele­menter som må ha fremstått som svært moderne for sin tid, med hjørnevindu og weatherboards med gjærede hjørner. Ut fra et ønske om en historisk forankring ble disse elementene videreført og forsterket i den nye hytta, som har hjørnevindu i alle hjørner, gjæret panel i ekstra stor dimensjon, og litt spissere takvinkel.

Programmet var en hytte for en storfamilie med behov for totalt ni sengeplasser, innenfor en nøktern budsjettramme. Det ble tidlig i prosjektet fastsatt en øvre grense på 50 kvm. Fritidsboliger under 50 kvm er fritatt fra forskriftskrav om energi, og en står dermed helt fritt til å velge isolasjonstykkelse og glassareal. Løsningen ble å utnytte ikke målbart gulvareal under skråtaket til soverom. Hele 2. etasje, som har syv sengeplasser fordelt på tre soverom, måler bare 14 kvm. Det er i tillegg ett soverom med en dobbelseng i 1. etasje.

Spisestue og oppholdsrom er delt av en tosidig peis og en sittebenk, som også fungerer som reol mot oppholdsrommet. Et kontinuerlig vindusbånd går opp til himlingen i overkant, mens brystningshøyden varierer avhengig av funksjon og utsikt og følger konturene av fjellandskapet rundt.

Alle stenderne er eksponert ­innvendig, og glasset er montert rett på konstruksjonen. Stenderne er innspent i veggkonstruk­sjonen for å stive av bygningen, i tillegg til avstivende elementer i soveromsveggen i bakkant.

I detaljeringen er det lagt vekt på minimale overganger mellom ute og inne. Trappen til hemsen er utformet som en leider av tynne stålplater som krager ut fra veggen, og gulvet mellom de to hemsene er en gitterrist som slipper ned lys fra takvinduet. All innvendig kledning er i kvistfri furu. Utvendig kledning er limtrepaneler behandlet med milebrent tjære.

De små vinduene mellom barnerom og stuen er laget som et naturlig ventilasjonssystem hvor luften trekkes ut gjennom takvinduet. Avtrekk fra komfyr gjøres også gjennom takvindu. Begge løsningene har i praksis vist seg å fungere utmerket.

English Summary

Cabin, Laksvatn

Architect: Hamran/Johansen ­Arkitekter AS

The wooded site is surrounded by a dramatic mountain landscape in all directions. The basis for the design was a decrepit family cabin from 1942, which had modern corner windows and weatherboarding, features that have been reflected in the new building. A continuous window band gives a varied view of the mountains all the way around.

The new cabin sleeps nine, but the modest budget set the area limit at 50 sq.m. Most of the bed spaces are on the 14 sq.m. upper level, set within the roof space, with a double bed at ground floor level.

The timber structure is exposed internally, and the glass is mounted directly onto the structure. The detailing tries to achieve minimal transitions between inside and out.

Hytte Laksvatn
Publisert på nett 16. august 2016. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 8 – 2015. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.
Stikkord Hytter