Det gamle uisolerte våningshuset brukes som gjesterom og lager.

Enebolig på Toten

De gamle plankene

Med noen få enkle grep er familiehuset på en fraflyttet gård på Toten blitt et nyskapende gjenbruksprosjekt.


Fasaden mot det gamle tunet. Bordkledningen med de skrånende bordene stammer fra den tidligere låven. 

Fasaden mot det gamle tunet. Bordkledningen med de skrånende bordene stammer fra den tidligere låven. 

Facade facing the old farmyard. The timber cladding with the tapering planks is reused from a demolished barn.

Det gamle uisolerte våningshuset brukes som gjesterom og lager.

Det gamle uisolerte våningshuset brukes som gjesterom og lager.

The old farm house is used for storage and guest rooms.

 
Mot vinterhagen med utsikt over Mjøsa.

Mot vinterhagen med utsikt over Mjøsa.

View of Lake Mjøsa through the winter garden.

Den gamle låven under riving.

Den gamle låven under riving.

Demolition of the old barn.

Plan 1

Plan 1

Plan level 1

Plan underetasje

Plan underetasje

Ground floor plan

Arkitektens beskrivelse

Dette er et lite hus for to historikere og barna deres, på en fraflyttet gård de arvet, med utsikt over Mjøsa. Det eksisterende huset på tunet er uisolert og benyttes som gjestebolig og lagerplass. Den eksisterende låven måtte rives fordi det var råte i bærekonstruksjonen, men den over 100 år gamle kledningen var fremdeles i god stand, og bordene derfra er brukt til ytterkledning og terrasser på det nye huset. 

Noen av de gamle plankene er skåret med varierende bredder og smalner mot det som var toppen av treet. Disse diagonalene er brukt til å justere den horisontale kledningen i forhold til helningen på tomta og vinkelen på taket.

Låvens romlige kompleksitet, eksponerte konstruksjon og enkle materialbruk har fått sin gjenklang i det nye huset på tunet.

Fra hovedinngangen er huset organisert med fokus både mot utsikten mot Mjøsa og ned mot terrassen på vestsiden av huset. En rekke avtrappende fellesrom gir visuell forbindelse i hele husets lengde. På nivået over ligger barnerommene, og under ligger foreldrenes rom.

Hovedsnittet løftes mot sør så den lave vintersola slipper inn. Den glasskledde vinterhagen fungerer som et varmelager om vinteren og en varmebuffer om sommeren.

Hovedkonstruksjonen er i tre, med aluminiumskledde vinduer. Sokkeletasjen er i eksponert betong. Huset varmes opp av vannbåren gulvvarme og en vedovn.

English Summary
Farm House, Toten

Architects: Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter MNAL

This is a small house for two historians and their children, on a disused farm that they inherited. The existing house is uninsulated and is used for guest accommodation and storage, while the existing barn had to be demolished because of rot. The 100-year old timber cladding, however, was still good and has been reused on the new house. Some of the planks were cut on an angle according to the taper of the original log, and these varying dimensions have been used by adjusting the new cladding to the slopes of the site.

The interior is focused on the view of lake Mjøsa, with living rooms on different levels with private rooms above and below. The glazed winter garden acts as a thermal buffer.

Enebolig på Toten
Publisert på nett 03. mai 2017. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 1 – 2009. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.