Vindu mot galleriet i 2. etasje.

Enebolig holtet, Oslo

Husets hjerte

Arkitekt:
Atelier Oslo

Med et variert bjelkesystem gjør eneboligens konstruksjon det beste ut av en trang tomt.


 
Det dobbelthøye rommet midt i huset.

Det dobbelthøye rommet midt i huset.

Double-height space in the centre of the house.

Vindu mot galleriet i 2. etasje.

Vindu mot galleriet i 2. etasje.

Window onto the first floor gallery.

 
Mellom de utkragede delene slipper dagslys helt inn i senter av huset. 

Mellom de utkragede delene slipper dagslys helt inn i senter av huset. 

Between the cantilevers daylight can penetrate the heart of the house.

 
De utkragede volumene i 2. et. skaper overdekkede rom på bakkeplan. 

De utkragede volumene i 2. et. skaper overdekkede rom på bakkeplan. 

The cantilevered volumes create sheltered spaces at ground floor level.

Huset ligger på en trang eplehagetomt, der skjerming for innsyn var viktig. 

Huset ligger på en trang eplehagetomt, der skjerming for innsyn var viktig. 

The house sits on a tight suburban site, where privacy from views were at a premium.

Elementene i trekonstruksjonen, bjelker og søyler, er ikke standardiserte, men dimensjonert ut fra den lasten de faktisk bærer. 

Elementene i trekonstruksjonen, bjelker og søyler, er ikke standardiserte, men dimensjonert ut fra den lasten de faktisk bærer. 

The elements of the timber structure, columns and beams, are not standardised but dimensioned according to the load they are actually supporting.

Situasjonsplan.

Situasjonsplan.

Site plan.

Plan 1.

Plan 1.

Plan level 1.

Plan 2.

Plan 2.

Plan level 2.

 
Vindusdetalj, yttervegg, horisontalsnitt. 

Vindusdetalj, yttervegg, horisontalsnitt. 

Window detail, external wall, horizontal section. 

Vindusdetalj, yttervegg, vertikalsnitt. 

Vindusdetalj, yttervegg, vertikalsnitt. 

Window detail, external wall, vertical section. 

Arkitektens beskrivelse

Utgangspunktet var en typisk problemstilling i Oslo: en eplehageutbygging i et etablert småhusområde. Det var viktig for oss å bevare så mye som mulig av den lille hagen for uteopphold og lek, men også som en naturkvalitet til glede for beboerne. 1. etasje har derfor et lite fotavtrykk, mens den større 2. etasjen krager ut og skaper overdekkede utearealer.

“Den sentrale dobbelthøye stuen er husets hjerte og forbinder alle husets rom og soner.”

Huset er brutt opp i mindre volumer for å tilpasse seg skalaen i omkringliggende bebyggelse. Interiøret er formet som et indre landskap; en sekvens av rom med varierende skala og bruk, åpenhet og skjerming, skiftende lysvirkninger og ulike utsyn. Den sentrale dobbelthøye stuen er husets hjerte og forbinder alle husets rom og soner. Rommet omkranses i 1.etg av inngang og garderobe, kjøkken og spisestue, og hagen med sine ulike uteoppholdsarealer.

En trapp leder opp til et galleri med adkomst til de private rommene, soverom og bad. Galleriet er et uformelt sted, og fungerer som en forlengelse av rommene utenfor. Et stort takvindu gir varierte lys- og skyggevirkninger gjennom dagen.

“De utkragede rommene i 2. etasje henger fra høye bjelker som har ulike dimensjoner.”

Luft-til-vann avtrekksvarmepumpe brukes til oppvarming av vannbåren gulvvarme og tappevann. Undertrykket som skapes av varmepumpen trekker friskluft til alle rom via ventiler i fasaden. 

Husets konstruksjon er prefabrikkerte søyler og bjelker i tre. Alle konstruksjonens deler er eksponert i interiøret. De utkragede rommene i 2. etasje henger fra høye bjelker som har ulike dimensjoner, avhengig av utkragingenes lengde. Søylene har også unike dimensjoner, tilpasset sin individuelle belastning. Det har ikke vært et mål å standardisere eller rydde opp i konstruksjonen, vi har heller ønsket å la den bli et organisk resultat av husets geometri. Et system som ikke umiddelbart lar seg avlese som en klar struktur, men heller får kvaliteter som en skog, der man kan la øynene vandre langs grenenes forløp.

English Summary
Villa at Holtet, Oslo

Architects: Atelier Oslo AS

The starting point was typical: a tight suburban site and a limited budget. The ground floor footprint is small, but the first floor cantilevers out to create covered areas below, and a variety of smaller volumes adapt to the site conditions and allowing for a selection of views on all sides.

The main timber structure is exposed in the central space: simple columns and beams that are all dimensioned according to their load, resulting in an assembly of unique elements rather than a repeating system. The house is an organic result of the geometry of the house and its functions.

Enebolig holtet, Oslo
Publisert på nett 24. april 2018. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 7-8 – 2016. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.