
Arkitekt:
Knut Hjeltnes sivilarkitekter MNAL AS
De siste massivtreelementene fra Moelven gikk til denne boligen i Sandefjord. Vedlikeholdsfrihet utvendig har vært viktig på den bratte og uframkommelige tomten.
- Ferdigstilt: 2012
- Adresse: Smørsteinsåsen 14, Sandefjord
- Oppdragsgiver: Lene og Torbjørn Hoffstad
- Arkitekt: Knut Hjeltnes sivilarkitekter MNAL AS
- Medarbeidere: Knut Hjeltnes, sivilark. MNAL; Øystein Trondahl, Nils Joneid og Nils Ole Bae Brandtzæg, alle sivilark.; Sieglinde Muribø, M.arch. MNAL
- Konsulenter: siv.ing. Terje Orlien, Moelven Massivtre AS
- Brutto areal: 250,2 kvm + overdekket utestue 11,7 kvm
- Fotokreditering: Knut Hjeltnes
- Miljøopplysninger
- Beregnet energiforbruk: 70 kWh/kvm pr. år (huset er prosjektert under TEK07)
- Arealbruk: 35,4 kvm BTA fullisolert areal per beboer (ikke inkl. garasje)
- Gjennomsnittlig U-verdi: vegger: 0,19 W/kvmK; tak: 0,12 W/kvmK; gulv: 0,14 W/kvmK; vinduer: 1,0 W/kvmK
- Energikilder: jordvarme for både oppvarming og tappevann
- Materialbruk: pustende yttervegg av massivtre, med spesielt omsorgsfull detaljering i fht. fuktsikring pga. værutsatt tomt. Utstrakt bruk av lavemitterende materialer.
- Ventilasjon: naturlig
- Andre tiltak: eksisterende vegetasjon er bevart for å redusere vind, både pga. brukskomfort og energiforbruk.
Boligen ligger på toppen av Vesterøya ved Sandefjord. Tomten ligger i enden av en blindvei og hadde ligget brakk i mange år; den var bratt og ble ansett som tilnærmet ubebyggbar. Stedet er svært værhardt, men har utsikt til fjorden både mot øst og vest.
Huset består av en nedre del i plasstøpt betong og en øvre del i massivtre. Mellom disse to elementene oppstår det et tomrom som huser entré og garasje. Siden tomten er så bratt, er garasjen reprogrammert som en kombinasjon av garasje, verksted og utestue. På dager med godt vær kan begge langfasadene åpnes fullstendig.
Husets nedre del rommer hybelleilighet og teknisk rom/lager og er utført i plasstøpt betong, innvendig isolert og kledd med sandfargede fibersementplater.
Husets øvre del rommer oppholdsrom og soverom. Dette er en massivtrekonstruksjon (de siste elementene som ble produsert av Moelven Massivtre) med innvendige overflater i osp. Det er ti meter fritt spenn over entré/garasjeåpningen og dette ga mulighet til de store åpningene. Den sirkulære formen gjorde at åpningene kunne gjøres større. Rommet mellom de innvendige sirkulære åpningene og det utvendige kvadratiske vinduet benyttes til varmeovner, belysning og solavskjerming. For å få 1,2 meter-modulen til å gå opp med husets lengde er takelementene skjøvet fra hverandre, og det oppstår to overlyssprekker.
All innredning og innvendige dører er i skrelt furu-kryssfinér. Spiletrappen er også i furu.
Siden stedet er så værhardt har både uteopphold og vedlikeholdsfrihet vært viet spesiell oppmerksomhet. Husets trekonstruksjoner er gitt en robust kledning av fibersement og det er benyttet stepglass i vinduene slik at treverket ikke er eksponert. Loggiaen i enden av oppholdsrommet har lufttette sider og glassrekkverk. I tillegg oppstår det lune uteplasser mot øst, nedenfor hybelleiligheten og på gårdsplassen foran huset, der de store eiketrærne er beholdt.
Villa Hoffstad, Sandefjord
Architect: Knut Hjeltnes
The steep, inaccessible site was considered unsuitable for construction. It is exposed to the weather, but offers beautiful views.
The house consists of a lower in-situ concrete structure and an upper part of prefabricated timber elements. The gaps between these elements give room for entrance and carparking. The upper part contains bedrooms and living spaces. The ten-metre span of the timber elements allows for the big openings, made even bigger by their circular shape.
The site made a maintenance-free exterior a priority: The house is clad in fibrocement sheeting, and stepglass covering the windows avoids exposing any timber.