Soverom på loftet. 

Egen hytte på Beltesholmen

På en egen holme

Hytta ligger i en glove under et stort gammel oretre.

Hytta ligger i en glove under et stort gammel oretre.

The little house sits in a ravine beneath a big old alder tree.

Fra stua mot kjøkkenet. 

Fra stua mot kjøkkenet. 

View from the living room through the kitchen.

 
Soverom på loftet. 

Soverom på loftet. 

Bedroom in the attic.

Plan og kortsnitt gjennom kjøkken.

Plan og kortsnitt gjennom kjøkken.

Plan and Cross section through the kitchen.

Wenche og Jens Selmers sommersted på Store Beltesholmen ved Lillesand svarer til drømmen mange skjærgårdselskere har: skjær og små viker med sandbunn, svaberg og hei, og lenger opp fra sjøen: dyrkbare fordypninger med jord. 

Byggemåten ble i stor grad tilpasset til den stedlige byggmesters kapasitet og dessuten til byggeskikken i området. De økonomiske ressursene satte også begrensninger. 

Huset ligger litt opp fra sjøen, i en glove mot et oretre. Fasaden mot sjøen virker lukket utenfra, men gir lys og åpenhet inne. Vinduenes plassering gjør at man kan se tvers gjennom huset henholdsvis fra tunet på inn­siden og fra sjøsiden. Planløsningen er enkel. Erfaringen med friluftsliv under primitive forhold i koia og i Jens’ lille Colin Archer-skøyte hadde gitt Wenche og Jens viten om hva som er nødvendig, og hva som kan unnværes. 

En nøkkel til stedets kvalitet ligger i hvordan innredningen er utformet for kombinert bruk, noe som gjør det mulig å redusere mengden av inventar. Dette er gjort på en utsøkt og velstudert måte. Klaffebordet er stort nok til måltid for mange personer, til fem kortkabaler og andre spill og beskjeftigelser. Den fire meter lange, brede sofabenken gir soveplass for to personer. Peisens lys og varme når ut i hele rommet. Den står i skillet mellom kjøkken og stue, og har vedovn tilknyttet samme pipeløp på kjøkkensiden. I dette skillet, skjult i veggen mellom stuen og gangen, er også en skyvedør som kan stenge stuen av fra kjøkkenet når noen sover der. 

I annen etasje – loftet – er det to soverom, ett ved hver gavl, og lagerplass i mellomgangen. 

I et så lite hus er kontakten med utelivet viktig. Med dører på tre sider av huset er det alltid mulig å bruke en som er i le for vinden. Sydvesten står hardt på, og holmen egner seg ikke for helårsbebyggelse. Huset er uisolert og brukes bare i sommerhalvåret.

Stedets påfallende kvalitet ligger i spenningen mellom det uanselige og det rikholdige. Dette gjelder det arkitektoniske så vel som opplevelse og bruk. 

Fakta

Teksten (forkortet) og bildene er hentet fra Elisabeth Tostrup : Wenche Selmer: Omtankens arkitektur – en biografi, Gaidaros Forlag 2002.

English Summary
Summerhouse, Beltesholmen 1957

Architects: Wenche Selmer, Jens Selmer

The Selmers’ own summer house fulfils the dream of the Norwegian archipelago: shoals and sheltered coves, sand and smooth rock, heather and fertile soil. The construction was adapted to suit the expertise of a local carpenter. The very small house under the alder tree seems closed, but lets light and air in and through. Everything in the interior can be adapted to different uses. One table, sofas doubling as beds, a sliding door hidden in the chimney breast, two small bedrooms in the attic. This place combines the modest and the rich and varied, in architecture as well as in use.

Summary of original text from Elisabeth Tostrup: Norwegian Wood: The Thoughtful Architecture of Wenche Selmer, Princeton Architectural Press, 2006.

Egen hytte på Beltesholmen
Publisert på nett 15. mai 2017. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 7 – 2007. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.