Artikler / Leder

Velkommen inn!

Da er Arkitektur N på nett. Endelig. Gjennom de siste årenes digitale utvikling i NAL har vi sittet i baksetet – som et tidsskrift basert på høykvalitetsgjengivelse av bilder og lange tekster hørte vi hjemme på papir, og den tekniske utviklingen var ennå ikke kommet så langt at det vi hadde å tilby uten videre lot seg overføre til digitale medier. Ikke hadde vi penger til å satse heller. Mens vi ventet laget vi i stedet mer papir. Antallet redaksjonelle sider i Arkitektur N har økt med ca. 50% siden 2004, og boken Made in Norway, som kom ut i 2010, er trykt i tre opplag og selger fremdeles.

Velkommen inn!

Den internasjonale etterspørselen etter informasjon om norsk arkitektur øker stadig. Det utgis ikke noe tidsskrift på engelsk som kan tilfredsstille dette behovet – internasjonalt henvises det ofte litt tilfeldig til ulike avdelinger i NAL, eller direkte til arkitektkontorene. Samtidig har Arkitektur N laget engelske oppsummeringer for alle presentasjoner i mange år, men det har antakelig i hovedsak vært til glede for de mange redaktørene rundt om i verden som får bladet mellom hendene takket være NAL-bibliotekets bytteavtaler med over 350 arkitekturblader, fra ARCA til Wallpaper. Selv om tilbakemeldingene fra våre kolleger der ute har vært gode, har et norskspråklig arkitekturtidsskrift begrenset interesse på det åpne internasjonale markedet...

Men nå har båndbredde og maskinkapasitet økt betraktelig, vi har fått lesebrett og høyoppløselige touch-skjermer, og det begynner å se morsomt ut både å lese og å lage digitale utgivelser. Arkitektur Ns internasjonale skribentnettverk, alle de engelske oppsummeringene og de oversatte utgavene vi har produsert med jevne mellomrom (Fehn-nummeret, Operapresentasjonen) har gjort at vi har samlet en betydelig mengde stoff om norsk arkitektur på engelsk. Med støtte fra Utenriksdepartementet er dette nå lagt ut på nett, til glede for nye lesere over hele verden. Så langt ser det lovende ut: en måned etter lanseringen på Veneziabiennalen i slutten av august har www.architecturenorway.no hatt 3500 besøk, med en gjennomsnittlig besøkstid på 3,40 minutter. Det er lenge på Internett... Og hoveddelen av treffene kommer fra engelskspråklige deler av verden, så det ser ut til at vi er på vei i riktig retning.

Lagt ut på nett. Det høres så besnærende enkelt ut. Det har det for så vidt også vært, eller: det skal det bli. Arkitektur N-redaksjonens nettløsning, utviklet av de prisbelønte designerne Sletten & Østvold, er lagt opp for å følge den eksisterende produksjonsflyten i bladet, slik at redaksjonen skal kunne betjene den engelske nettsiden parallelt med de ordinære utgivelsene, uten ekstra ressurser. www.architecturenorway.no skal ikke være noen nyhetsside – den er en voksende nettressurs der et utvalg artikler og presentasjoner skal legges ut i etterkant av hvert nye nummer av tidsskriftet. Over tid skal siden kunne gi svar på det spørsmålet redaksjonen ikke så sjelden får ute fra verden: ”So, what’s happening in Norwegian architecture?”

Siden har en enkel struktur, men takket være Sletten & Østvolds utrettelige arbeid med alle detaljer i typografi og funksjonalitet er den blitt sjeldent elegant og tillitvekkende i bruk, synes vi. Grafikken tilpasser seg alle formater fra fullskjerm til smartphone, den er fullt søkbar, og på for eksempel en iPad kan man få følelsen av at man håndterer lesemediet, ikke ulikt hvordan man håndterer et fysisk tidsskrift. Artig. Sveipbare bildekaruseller er selvsagt ikke noe nytt. Men fontvalg og layout på www.architecturenorway.no er også tilpasset folk som vil lese de lange artiklene vi har lagt ut. Klikkbare fotnoter, for eksempel, fungerer bedre på skjerm enn på papir. Tapp på vignettene i margen, og du kan fordype deg i forstørrede bilder og tegninger. Søkefunksjonen gir treff på alt fra ”sheep” og ”elephant” til ”Snøhetta” og ”Fehn”. www.architecturenorway.no skal være Arkitektur Ns vindu inn i arkitekturen i Norge i dag og noen av de fortellingene som omgir den. Først får våre norske lesere det hele på norsk, på papir. Så får resten av verden et utvalg på engelsk, på nett. Prosjekter, artikler, diskusjoner, intervjuer, foto-essays, teori og arkitekturkritikk. Både det opplagte og det uventede. Velkommen inn.

Foto: Tommy Ellingsen
Ingerid Helsing Almaas
Ingerid Helsing Almaas er arkitekt MNAL og var redaktør for Arkitektur N 2004-2017.
Velkommen inn!
Publisert på nett 12. mars 2020. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 6 – 2012. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.