En refleksjon: Furufenomenet

En refleksjon: Furufenomenet

Interiørarkitekt Kirsti Skulberg har gjort seg noen tanker om skiftende moter i materialbruk og bearbeiding.

Furu – en nasjonal og lett tilgjengelig ressurs, kortreist, robust, lett å bearbeide, allsidig til nesten all slags innredning, og praktisk i bruk. Et varmt og levende materiale som er bra for helsen, og med lang levetid. Lys og varme gir den også. Kort sagt – kvalitet. Furua har bidratt til et særnorsk byggeuttrykk, en kombinasjon av naturmateriale og bearbeiding som omverdenen ser på som eksotisk. Det er råflott å kunne hente ressursene rett fra naturen og inn i stua. Dette er et gode vi i de nordiske landene har felles, men allikevel skiller formuttrykkene oss. Bruken av ”nasjonalmaterialet” gjenspeiler våre kulturelle verdier, det uttrykker den ”nærheten til naturen” som er en del av det norske omdømmet. ”Powered by Nature” var tema for den norske paviljongen på verdensutstillingen i Shanghai i 2010, og Norge fikk oppmerksomhet ved å ha den eneste paviljongen som var bygget i tre. 

Fra interiøret i eneboligen på Kongsberg før ombygging. Interiøret var fra 1994.

Fra interiøret i eneboligen på Kongsberg før ombygging. Interiøret var fra 1994.

Fra interiøret i eneboligen på Kongsberg før ombygging. Interiøret var fra 1994.

Fra interiøret i eneboligen på Kongsberg før ombygging. Interiøret var fra 1994.

I interiørmotebildet har furu kommet og gått, og bruken av materialet, og behandlingene av det, har fulgt de skiftende premissene for den gjengse smak. Men det er ett sted den er stabilt tilstede, og det er på hytta. Det er godt for urbane nordmenn å reise ut i naturen for å slappe av i en koselig atmosfære – og naturlige, ubehandlede materialer appellerer tydeligvis til stemningsleier som kobler oss av fra hverdagspresset. Rommets ”stemning” er ikke målbar, men levende materialer gir sanselige stimuli og innvirker på opplevelsen av at noe kjennes godt. 

“I interiørmotebildet har furu kommet og gått.”

Men for mye av det gode kan fort bli litt for mye. Tiden der ikke-kvistfri, gulbrun furu – ”over, under og ved siden” – preget interiørene i norske hjem, er en innredningstradisjon vi etter hvert kun vil minnes med et skjevt, men varmt smil. Et nasjonalt kulturelt fenomen som avstedkom små enkeltfenomener, som igjen kan ha hatt en ørliten betydning i det store norske dannelsesprosjektet. Jeg tenker for eksempel på maleriet med det romantiske naturmotivet som fikk hedersplassen over skatollet, og som fortsatt henger der, da det uansett flytting eller fjerning etterlot et permanent merke på veggen. Kanskje dette er en liten detalj av bakgrunnen for fenomenet hytte? Furuas iboende egenskaper fritar oss fra estetisk kreativitet og behovet for å konstruere forandringer. Noe som ved nærmere ettertanke faktisk føles helt ålreit. 

Men furua er enda ikke endelig utforsket. Materialets anvendbarhet, fleksibilitet og konsistens kan fortsatt skape nye uttrykk i våre innvendige omgivelser. En annen dimensjon av byggefaget er tanken på fremtiden, og ansvaret for hva vi overlater til de neste generasjoner. Ideen om vedlikehold og bearbeiding av gipsplater og stålstenderverk blir mildt sagt et umulig prosjekt, symbolet på vår tids korttenkthet. Vi som har fått oppgaver har også fått ansvar, for eksempel for å kvalitetssikre hva vi etterlater oss.

English Summary
The Pine Phenomenon

Reflection by Kirsti Skulberg, interior architect

Pine is a readily available resource in Norway, and has made its mark in Norwegian architecture and design, almost as a “national material”, writes Kirsti Skulberg. It comes straight from the forest to your living room and speaks of the natural, the informal, the cosy. As fashions change, however, the pine phenomenon has been displaced by other materials. But pine still has potential, concludes Skulberg. Pine, in contrast to gypsum board, is long-term quality. Perhaps about time?

En refleksjon: Furufenomenet
Publisert på nett 20. oktober 2017. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 8 – 2010. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.